Blog

Segueix les notícies d'última hora, esdeveniments, activitats, a més de les últimes a més de les últimes fotos i vídeos a VilarencAqua.

Pèrdua de pes (NEAT)


#

Adrià Vargas,        Calafell , 12 de novembre de 2019


En aquest article parlarem sobre que factors intervenen en la pèrdua de pes i aprofitarem per a donar uns “tips” i així aconseguir el nostre objectiu.

Una de les bases per a perdre pes, és ingerir menor consum calòric del qual gastem. En altres paraules, hem de gastar i cremar més calories de les que ingerim. Ja sigui per l'alimentació (molt important) o per que estem més actius, i per tant gastem més energia.

I de què depèn la despesa energètica?

Els factors que intervenen en aquesta despesa són;

Despesa energètica basal o taxa metabolica basal, consisteix en l'energia mínima que necessitem perquè el nostre cos pugui realitzar totes les funcions vitals. Resumint, per a viure amb totes les nostres funcions biològiques en un estat òptim.

Termogenesis: Ens trobem dos tipus de termogenesis, l'obligatòria i l'adaptativa.

L'obligatòria, tracta sobre els nutrients que ingerim, a part d'aportar-nos energia, necessiten de la mateixa (en menor quantitat) per a processar-los i digerir-los, per tant, hi ha aliments que ens faran gastar més energia que uns altres.

Pel que fa l'adaptativa, és l'energia que emprem en processos de control homeostatic, per a que el nostre cos estigui en equilibri, canvis de temperatura, escalfar-se o refredar-se…

Activitat i exercici físic: Totes les accions que realitzem durant el dia, caminar, córrer, els nostres entrenaments esportius, anar a comprar... Això suposa una despesa més d'energia que se suma al del metabolisme basal.

Llavors, que podem fer per a augmentar la nostra despesa calòrica i aconseguir perdre aquests kg de més...

Deixant a un costat els nostres exercicis físics (entrenaments de gimnàs, entrenaments esportius…), que ja de per si mateix seran una gran font de despesa calòrica, cal tenir present altre tipus de factors. Dins d'aquests factors, trobem el que es denomina com NEAT.

 

Que és el NEAT?

El NEAT (Senar-exercise activity thermogenesis) és la despesa energètica diària empleat en qualsevol activitat no programada, no considerada com a exercici físic. És a dir, de la resta d'activitats que realitzem al llarg del dia, com pot ser, passejar al gos, anar a comprar, fer tasques de la llar…

 

Per tant, com augmentem el nostre NEAT?

Molt simple, canviar el cotxe per la bicicleta per a anar al treball, fer la compra i carregar amb les bosses, pujar les escales i no agafar l'ascensor o escales mecàniques, entre una altra infinitat de coses.

El truc, està a seguir un estil de vida saludable i modificar alguns comportaments sedentaris per uns altres que siguin més actius.

I com podem calcular el NEAT que realitzem?

És una cosa complexa calcular la despesa calòrica a través del NEAT, la millor manera és utilitzar tecnologia, rellotges intel·ligents, polseres d'activitat o mòbils.

Aquests ens ajudaran a comptar passos, ens indicaran l'activitat física que realitzem durant el dia i ens valorarà la freqüència cardíaca, per tant, ens poden dir també quantes calories hem gastat al llarg del dia.

Aquest mesurament mai serà exacte al 100%, però la seva fiabilitat dependrà de la mena de dispositiu que utilitzem. Personalment, crec que és la millor opció per a calcular l'activitat física diària.


En resum, una de les maneres més efectives per a perdre pes és tenir un estil de vida saludable i actiu, augmentar la teva NEAT el màxim possible i cuidar l'alimentació.

És important saber que NO totes les persones tenen la mateixa despesa calòrica diària total, ja sigui pel seu termogenesis, per la seva despesa energetico basal, diferència de sexe, edat, pes…

Una opció per a saber quantes calories ingerim al llarg del dia i portar un control, és utilitzar aplicacions amb les quals afegint els aliments que ingerim, ens fan un recompte. Les mateixes, ens ajuden amb l'alimentació i ens poden alertar si sobrepassem el limit que hàgim pogut posar-nos com a objectiu.

Per a acabar, marca uns objectius d'activitat física a curt i llarg termini, nombre de passos diaris, calories cremades, tot això t'ajudarà a arribar a les teves metes i veure els resultats dels teus objectius. I tot això, acompanya-ho d'una dieta equilibrada, treient algunes calories extres que no ens aportin beneficis.

Imatges: pixabay

 

Articles relacionats


Pèrdua de pes (NEAT) 12-11-2019 Fitness

Factors que intervenen en la pèrdua de pes, com augmentar la despesa energètica i explicació del NEAT.

Llegir més

Alessia Bertolino, padrina de la carrera de la dona de Motril 2019 13-10-2019 Fitness

Alessia Bertolino, padrina de la carrera de la dona de Motril 2019 i reconeixement esportiu.

Llegir més
x
Aquesta lloc web està utilitzant cookies. Més informació. Acceptar
Volver al arriba